Какво да правиш в Атина част 1

Лесно е да стигнеш до Атина. Има директни и редовни полети с разнообразни авиолинии, но най-бюджетни са тези на RyanAir. От София до Атина летиш за около 1 час и 30 минути. От летището до града се стига за по-малко от 1 час с автобус или метро. Гръцката столица е красив град с древна история и модерен живот.

Автобусът от летището стига до централна спирка Синтагма, където може да стигнеш и с метро.

Площад Синтагма

В южната част на площад Синтагма има красив фонтан от средата на 19 век, градини с дървета и открити кафенета, в северната се намира паметникът на Незнайния войн и Елинския парламент.

Снимка: https://www.flickr.com/photos/132646954@N02/29932627857/

Площадът е построен в началото на 19 век, след като първият крал на Гърция Ото преместил столицата от Нафплио в Атина през 1834 г. Тогава е носил името Дворцов площад, защото на него се е намирал Стария кралски дворец, в който днес се помещава Парламента. През 1843 г. гръцкия народ и военните въстават срещу монархията и крал Ото е принуден да даде конституция на хората. Тогава площадът е преименуван на площад Синтагма (площад Конституция). След това сградата на Парламента е била използвана за много различни цели - импровизирана болница и музей, наред с други неща - до ноември 1929 г., когато правителството решава, че там ще се помещава парламентът.

В основата му е Паметникът на незнайния войн, охраняван от евзоните, членове на президентската гвардия. Облечени в дрехи, наподобяващи килт, наречени фустанела и носещи традиционни обувки с помпони, наречени царухия. Евзоните се избират според тяхната височина и сила. На всеки 15 минути двамата гвардейци, стоящи на пост, разменят местата си с интересна хореография. Смяната на караула, която се извършва на всеки час, е впечатляващо зрелище.

Паметникът е гробница за всички гръцки войници, които са паднали по време на война. Изваян е в началото на 30-те години на миналия век, съчетавайки дизайна на Френската империя, античната архитектура на Атина и арт деко. Върху стълбите и стената, обграждаща паметника има надписи със записи от битки в Първата и Втората Балканска война, Гръко-турската война, Първата и Втората световна война.

В непосредствена близост e Атинската национална градина, която при построяването си за крал Ото и кралица Амалия се е казвала Кралска градина.

Национална градина

Снимка: https://www.flickr.com/photos/rberteig/126253487

В този изключително красив парк се помещават ботанически музей, кино, конферентна зала, кафенета, обществени тоалетни и спортни съоръжения, както и малка зоологическа градина. Гъстата и красива растителност и езерцата правят парка изключително търсен в топлите дни на месеците от май до септември. Ако отидеш през февруари (за когато има изключително бюджетни билети в www.skyprofi.bg) , когато в Атина температурите са средно 15 градуса - в градината е зелено, тихо и красиво. Тя е с обща площ от 160 000 м2. На нея се отглеждат около 500 различни видове растения, храсти и дървета от цял свят (общо има приблизително 7000 дървета и 40 000 храсти). Националната градина е важен природен резерват, тъй като тук са събрани много различни видове птици, таралежи, костенурки, патици и дори прилепи. В Националната градина има редица древни руини, коринтски капители за колони, мозайки и други.

На юг са градините Запион, където, след статуята на Байрон, е един от изходите на парка. Точно срещу него се намира Арката на Адриан и Храма на Олимпийския Зевс. 

 

Храмът на Олимпийския Зевс е имал е имал изключително дълъг строителен период. Започнат е през VI в. пр. н. е., но не е завършен до II век сл. Хр. Само 15 колони от първоначалните 104, са оцелели до наши дни. Храмът е съборен по време на Херулските нападения над Атина през 267 г., малко повече от век след като е завършен, а камъкът му е използван за други сгради в града.

Монументалната арка на Адриан, в коринтски стил, е отбелязвала церемониалния преход от оригиналната Атина към новото римско предградие Адрианополис. Двете му фасади с гръцки надписи точно над главната арка, обявявали от страна на Акропола: „Това е Атина, древният град на Тезей ”, и от другата страна - „Това е градът на Адриан, а не на Тезей.” 

На отсрещната страна срещу Арката започва улица Дионисиу Ареопагиту (Διονυσιου αεροπαγιτου), по която се стига до Акропола. По пътя до него се минава покрай древни храмове, театри, приличащи на Античния театър в Пловдив, паметници, църкви и Музея на Акропола. 

 

Акропол


Акрополът е високият хълм в Атина, на който е построен древния храм Партенон. На хълма има и други неща, които да се видят като Ерехтейон, Ареопага, Пропилеи и Храмът на Атина Нике. От Акропола има прекрасна гледка към Атина и към морето.

„Акропол“ е всяка цитадела или комплекс, построени на висок хълм. Името произлиза от гръцки - акро (висок) и полис (град), в превод като "висок град" или "град във въздуха", като най-известният е Атинският акропол, построен през V в. пр.н.е.  Той е бил планиран и строителството е започнало под ръководството на Перикъл. Подробното планиране само на Партенона отнема повече от две години, а първият камък е положен на 28 юли 447 г. пр.н.е., по време на Панатенеи - религиозен фестивал, общонароден празник и спортни игри в Древна Атина.

През вековете за Партенона са воювали различни религии. Започва като храм, посветен на гръцката богиня Атина. След това е бил превзет от християни и превърнат в църква, впоследствие е превзет от турците и превърнат в джамия с минаре, издигнато над нея.

Заради високото си положение в края на 1600 г. Акрополът е използван като военен пункт по време на боевете, водени между венецианците и турците. В Партенона се съхранявали експлозиви, които се взривили във вътрешността му.

Всяка страна на Партенона разказва история чрез ръчно издяланите си статуи. Едната страна показва битка между богове и гиганти. Друга показва гърци и кентаври. Други части показват раждането на Атина, борбата ѝ с Посейдон за града и гърците на шествие в чест на Атина.

В древността в Партенона е имало статуя на Атина. Според много източници тя е била направена от чисто злато, получено от стопени монети, тежащи 1040 кг. 

Ерехтейон е древногръцки храм в йонийски стил, посветен на Атина Палада, Посейдон и Ерехтей. Според легендата е построен на мястото, където Атина и Посейдон спорят за покровителството над града. Изпълнен е по сложен план, за да пасне на неравната земя наоколо и да избегне нарушаване на светилищата като олтарите на Посейдон (Ерехтей) и Хефест, или мястото, където Посейдон е ударил Акропола с тризъбеца си. Други светилища, които трябвало да намерят място в него са свещеното маслиново дърво, кладенец, съдържащ морска вода (от Ерехтейско море), гробницата на Кекропс и светилището на Пандросион. Йонийските капители на храма са най-красивото творение на Гърция, а нейния характерен покрит вход, поставен върху фигурите на кариатидите, е ненадминат в класическата архитектура.

Ареопагът или „хълмът на Арес“ в Атина е бил мястото на съвета, който служи като важна правна институция при атинската демокрация. Този орган, наречен „Съвет на Ареопага“ или просто „Ареопаг“, е съществувал много преди демокрацията и нейните правомощия и съставът се променяли многократно през вековете. Първоначално той е бил централният орган на управление на Атина, но при демокрацията е служил основно за съдилище, компетентно по дела за убийства и някои други тежки престъпления. 

Пропилеи е монументалният портал, който служи като вход за Акропола. Думата се състои от префиксът pro (преди или пред) плюс множеството от гръцкия пилон или порта, което означава буквално това, което е преди портите. Строителството на сградата започва през 437 г. пр.н.е. и е прекратена през 431 г., когато сградата все още е недовършена. Структурата се състои от централна сграда с две съседни крила от западната страна, едното на север и едно на юг. Ядрото е централната сграда, която представя стандартна шест колонна дорийска фасада на запад за влизащите в Акропола и на изток за тези, които излизат от него. Колоните отговарят на пропорциите (а не на размера) на колоните на Партенона. Централният вход е бил кулминацията на Свещения път, който водел към Акропола от Елевзис. В древните времена първото нещо, което се откривало пред погледа била огромна 9-метрова бронзова статуя на „Атина Промахос“. Тази статуя е създадена в памет на победите на Атина над персите. Статуята била толкова висока, че можела да се види от моряците около нос Сунион, най-южната точка на полуостров Атика, която е на около 70 км на югоизток. Статуята е отнесена в Цариград по заповед на император Юстиниан и впоследствие унищожена при пожар. Пропилеите оцеляват непокътнати през гръцкия, римския и византийския период. По времето на Латинската империя служи като дворец на фамилия де ла Рош. Тя е силно повредена от експлозия на барутен запас през 1656 г. 

Храмът на Атина Нике (Атина - богиня на победата) е най-малкият храм в Акропола, разположен в югозападния ъгъл, в края на висока скала. Мястото, силно уязвимо за атака, но и добре поставено за отбрана, било много подходящо за поклонението пред богинята на победата. Има някои археологически доказателства, че мястото е било използвано за религиозни ритуали още в микенската епоха. Храмът на Атина Нике, построен в йонийски стил от красив бял мрамор има колони отпред и отзад. Поради малкия размер структурата има само четири колони от всяка страна. Колоните са монолитни, което означава, че всяка от тях е направена от един каменен блок. Парапетът на храма на Атина Нике обграждал храма и служел да предпазва хората от падане от стръмния бастион. Той бил сложно декориран с релефни скулптури, които се виждали най-добре от посетителите, изкачващи се по рампата към Пропилея. Той не изобразявал една последователна история като фриза на Партенона, а е бил украсен с редица скулптурни релефи, изобразяващи Нике в различни действия.

След интересната разходка из Акропола най-доброто, което може да направи един турист е да се отправи към квартал Плака - старият исторически квартал, който сега е изпълнен с красиви заведения - модерни и в типичен гръцки стил, предлагащи голямо разнообразие от храни и напитки. Чудесен район за почивка. 

Очаквай скоро още разкази и маршрути в Атина.

Резервирай самолетни билети до Атина на много добри цени (има ограничен брой двупосочни самолетни билети от София до Атина по 20 € ). Потърси в сайта ни удобни дати или се свържи с нашия екип, за да намери най-добрата цена и най-удобните за теб дати. Възползвай се всеки ден от 9:00ч до 18:30ч на телефон 0887 28 28 28 или пиши на имейл booking@skyprofi.bg.

В момента предлагаме двупосочни самолетни билети до Атина за Св. Валентин. Зарадвай половинката си с романтичен Ден на Влюбените в гръцката столица. На този адрес ще намериш двупосочни самолетни билети София - Атина за датите от 12 до 16 февруари на цена 37 € (бройките на тези цени са ограничени).

Споделете историите ни със свои приятели:

Бюлетин

Запишете се за бюлетин и бъдете първите получили ексклузивни оферти и новини от нас!

Можете да се отпишете по всяко време като натиснете линка в края на нашия мейл.

Всички полета са задължителни!

Съгласие за получаване и обработка на данни

За да бъдете информирани първи, моля дайте Вашето съгласие тук. След натискане на бутона ще получите мейл за потвърждение на посочения от Вас адрес. Съгласен съм Профи Травъл Център ЕООД да обработва посочените по-горе мои лични данни. Запознат/а съм с правото ми да оттегля по всяко време даденото от мен съгласие за обработка на личните ми данни. Запознат/а съм с политиката за защита на личните данни на Профи Травъл Център ЕООД.

(За да продължите, трябва да сте съгласни с условията)

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.