Какво да правиш в Рим част 1

Полетът от София до Рим е под 2 часа, а от летището до центъра на града се стига за още час. От там може да се отправиш във всяка посока и ще попаднеш на древни останки, паметници на културата, музеи и още от невероятните забележителности на Рим.

Може да се разходиш до Вила Боргезе и красивия парк около нея, в който има симпатични кафенета с разнообразие от италиански сладкиши, има красиви фонтани, пейки, дори музеи. За да видиш Рим от високо може да стигнеш до терасата на хълма Пинсио. Това е известно място за снимане на залези над вечния град.

терасата на хълма Пинсио

Може да продължиш разходката си към известния овален Площад на Народа (Piazza del Popolo). В северния край на площада се намира Порта дел Пополо - древната порта към града, създадена от Папа Сикст IV. По-късно украсата е модифицирана през 1655 г. от Бернини, за да отпразнува пристигането в Рим на кралицата на Швеция. В източната част е фонтанът на Богинята на Рим, а срещу него, в западната част на площада е красивият фонтан на Нептун. Ако продължиш по улицата зад него ще се озовеш на бреговете на река Тибър. Разходката край водите е изключително приятна. И на двата бряга има алеи, достатъчно широки и подходящи за разходка, каране на велосипед, почивка и дори има заведения и места за забавление. 

Разходката ти може да продължи към Площад Кавур за бърза снимка пред сградата на Върховния съд, която предпазва по-голямата част от пиацата (piazza - площад) от, може би, най-тежкия трафик в Рим. Съдебната палата на Рим е разкошна сграда, разположена от южната страна на река Тибър, близо до Замъка Сант Анджело и Ватикана.

 

Замък Сант Анджело

 

Замък Сант Анджело

Той се намира в красивия парк на Адриан. Построен е за мавзолей на император Адриан през II век, превърнат в папска крепост през VI век. Започва да се свързва с името на архангел Михаил чак след 590 г., когато папа Григорий I имал видение как архангел Михаил с меч над крепостта, известява края на чумната епидемия. По-късно папа Пий II построява параклис на мястото, където се смята, че се е появил архангелът. Мостът към Замък Сант Анджело Забележителната бронзова статуя на архангел Михаил е направена през 1753 г. от Петър Антон фон Вершафелт. Замъкът Сант Анджело дължи голяма част от своята слава и на филмовата адаптация на книгата “Ангели и демони” на Дан Браун, където служи като скривалище на илюминатите.

В наши дни в него се помещава Националния музей Сант Анджело и голямата му колекция от картини, скулптури, военни сувенири и средновековно огнестрелно оръжие.

В приземния етаж се намира изложба на средновековни оръжия. На първия етаж е мавзолеят с оригиналните гробници на император Адриан, които, за съжаление, са били обрани. На втория етаж е затворът. На третия е музеят с мебели, керамика, оръжие, картини и други ренесансови предмети. На четвърти етаж са разположени апартаментите, предназначени за преместване на папи в случай на нападение срещу Ватикана.

През 1277 г. е построен 800-метров укрепен коридор, който свързва замъка с Ватикана, за да може папата да избяга в случай на опасност. По време на обсадите възникнали в Рим през 1527 г., папа Климент VII използва крепостта като убежище.

На последния етаж е покривната тераса с бронзовата статуя на архангел Михаил, красива гледка към Рим и малко кафене.

 

Ватикана

Виа дела Кончилиационе

 

От замъка Сант Анджело до Ватикана се стига по обширната Виа дела Кончилиационе (Via della Conciliazione). Най-малката държава в света е и централата на Римокатолическата църква. Интересен факт е, че там се намира единственият банкомат с латински инструкции в света, принадлежащ на банката на Ватикана. Все пак латинският е официалният език на Светия престол. Това е единствената държава световно наследство на ЮНЕСКО. На територията на Ватикана са построени базиликата "Свети Петър", Апостолическия дворец, Сикстинската капела и музеи, както и различни други сгради. Изграждането на сегашната базилика, която заменя старата базилика на Свети Петър от ІV в. Сл. Хр., започва на 18 април 1506 г. и е завършена на 18 ноември 1626 г.

Папската швейцарска гвардия

 

Ватикана е охраняван от Папската швейцарска гвардия. Мисията им ѝ е ясна и не се е променила, откакто е създадена. Тя е да защити папата и резиденцията му и всеки войник в нея, „ако бъде призован, дори да даде собствения си живот“. Те са най-малката и най-стара армия в света и охраняват папите от 1506 година. Цветовете на ежедневната униформа са синьо, жълто и червено. Ватикана има собствен футболен отбор. Той се състои изцяло от служители на малката страна. Известен е с това, че полицаите, пощенските работници и членовете на швейцарската гвардия, които участват в него, носят отборните цветове жълто, синьо и бяло.

ВатиканаВатикана

Населението на държавата наброява 600 жители, но повечето от тях  живеят извън границите ѝ. Въпреки това, те пият повече вино, отколкото където и да е другаде по света. Средностатистически жител на Ватикана консумира 54,26 литра вино всяка година. Това поставя най-малката държава на първо място по консумация на вино на глава от населението в света.

Железопътната мрежа на Ватикана е най-късата в света само с два 300-метрови коловози и една гара. Използва се за внос на стоки и за церемониални цели и няма редовни пътнически влакове. Ватикана има своя телефонна система, поща, астрономическа обсерватория, радиостанция, банкова система и аптека.

Ватикана

Публичната част на папските апартаменти в двореца са четири приемни, известни като стаите на Рафаело, защото са рисувани от него и чираците му.

Музеите, разположени в града-държава, са включени в списъка на най-важните музеи в света и посещението им представлява задължителна стъпка за посетителите на Рим. Вътре в музеите на Ватикана откриваме колекциите, които с течение на времето папите са натрупали, в допълнение към големите шедьоври на всички времена, станали ценно свидетелство на цяла една епоха. В момента те имат 4 различни маршрута, за да се видят различните галерии и да разделят на малки групи големия брой посетители. Всички тези маршрути са пълни с произведения на изкуството и завършват в Сикстинската капела. Тя е параклис в Апостолическия дворец, официалната резиденция на папата във Ватикана. Той носи името си от папа Сикст IV, който го възстановява между 1477 и 1480 година. Таванът на Сикстинската капела, рисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г., е крайъгълен камък в изкуството от Възраждането.

На няколко крачки от Ватиканските музеи има още няколко интересни забележителности, които може да посетиш - Кастел Гандолфо, Градините на Ватикана и базиликата Свети Петър, в която се намира Светия престол и е разположен в некропол от първи век. Това е най-важният религиозен храм на католицизма. Тази базилика е кръстена на първия папа в историята на католическата религия, свети Петър, чието тяло е погребано там.

В Рим има многобройни ресторанти с вкусна храна и барове с приятна атмосфера, и разнообразни посетители. Избягвайте местата около основните забележителности с готовите туристически менюта. За наистина вкусна и типична италианска кухня продължи на юг от Ватикана, покрай Тибър към известния квартал Трастевере, където светлините на баровете, ресторантите и магазините светят до много късно.

 

Трастевере

 

„Trastevere“ е съкращение от „prive verso il Tevere“ (отвъд Тибър), в древен Рим това е била единствената населена част на другия бряг. Това, което сега е един от най-впечатляващите квартали на Рим в продължение на много векове, е бил най-бедният и опасен район, пълен с чужденци и малцинства.

Дори и през 20 век Трастевере запазва своята специфична и горда идентичност. Едва от 90-те години започва да се обновява и подобрява, докато се превръща в модерен квартал, любим на туристите. За разходка из квартала и разглеждане на забележителностите в него може да си отделиш повече време или да се върнеш отново. Това е кварталът, където може да правиш снимки на многоцветните римски сгради, покрити с лющеща се боя и зелени лози. В района има и изобилие от красиви църкви. Разгледай Базилика ди Санта Мария и Санта Сесилия, ако си любител на красиви произведения на изкуството и архитектурата. Трастевере също може да се похвали с една от най-добрите гледки в Рим от хълма Джаниколо.

В този квартал във всеки един момент може да се озовеш на някоя красива пиаца, където да си почиваш, да хапваш италианска улична храна като пица или трапицино, или да наблюдаваш разностранните минувачи. Привечер на тези площадчета може да видиш как местните пристигат след работа, за да се отпуснат. Това е времето за аперитив и вечеря.

Всъщност нощем е, когато Трастевере наистина оживява. По тесните калдъръмени улички трябва да си проправяш път през тълпи от забавляващи се хора. Кварталът се превръща в център на римския нощен живот от залез чак до зори.

Трастевере е разположен срещу Centro Storico (Историческия център), който е бил най-важен в Древен Рим и Римската империя. За него ще разкажем в следващите ни постове.

Прииска ли ти се да провериш кога има евтини полети до Рим? На този адрес ще видиш кога има двупосочни самолетни билети от София до Рим на достъпни цени ( в момента 39 лева ) и директно може да ги резервираш лесно и бързо. Местата са ограничен брой.

Споделете историите ни със свои приятели:

Бюлетин

Запишете се за бюлетин и бъдете първите получили ексклузивни оферти и новини от нас!

Можете да се отпишете по всяко време като натиснете линка в края на нашия мейл.

Всички полета са задължителни!

Съгласие за получаване и обработка на данни

За да бъдете информирани първи, моля дайте Вашето съгласие тук. След натискане на бутона ще получите мейл за потвърждение на посочения от Вас адрес. Съгласен съм Профи Травъл Център ЕООД да обработва посочените по-горе мои лични данни. Запознат/а съм с правото ми да оттегля по всяко време даденото от мен съгласие за обработка на личните ми данни. Запознат/а съм с политиката за защита на личните данни на Профи Травъл Център ЕООД.

(За да продължите, трябва да сте съгласни с условията)

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.